KOSGEB’den Destek Al !..
KOSGEB Desteklerinden Nasıl Yararlanılır ? – Geçtiğimiz günlerde Kosgeb hakkında sizlere detaylı bilgiler sunmuş, elimizden geldiğince bu kurum hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışmıştık. Bu defa kendi işinin patronu olmak veya iş yerini, işlerini büyütmek isteyen okurlarımız için KOSGEB Hibeleri ve Kosgeb kredilerinden yararlanma yollarını mercek altına alacağız. Kosgeb desteklerinden yararlanmanın en kolay ve akılcı yollarını sizlerle paylaşacağız. Dolayısı ile hayalinizde kurmayı düşündüğünüz bir iş var ise yada mevcut iş yerinizde büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyor fakat sermaye bulamıyorsanız bu makalemizi dikkatle okumanızı öneririz…
Kendi İşinin Patronu Olmak Hayal Değil
Hemen her çalışanın, her insanın hayalidir, küçükte olsa kendine ait bir işyeri olsun, patron tasası, maaş tasası olmasın 🙂 Fakat başta sermaye etkeni olmak üzere, daha farklı sebeplerle de bir türlü gerçekleşemez bu arzu. Aslında doğal olanı da budur, aksi taktir de herkesin bu hayali gerçekleşirse, herkes kendi işinin patronu olursa piyasada çalışacak eleman bulmak imkansız hale gelir değil mi 😉
Sizde Patron Olabilirsiniz
Çalışan ve patron arasında farkı maddi anlamlara bağlamak, patronun şanslı yada babadan zengin olduğunu, bizim böyle şeyler konusunda şanssız olduğumuzu, dolayısı ile onun bu yüzden patron, kendimizinse bu tür haksız şartlar nedeni ile çalışan olarak kaldığımız gibi arabesk düşüncelere katılmak mümkün değil. Zira babadan gelen zenginliği devam ettirerek patron olmayı sürdüren, karşısına çıkan şansları iyi değerlendirerek patron olan kişilerin de aslında sizlerden hiç bir farkı yok.
Kosgeb Fırsatlarını Değerlendirenler İş Yerlerini Açtılar Bile
Eğer hayalinizde ki işi kurmak adına fırsatlar yaratmak için çaba sarf ederseniz, o işi gerçekten isterseniz ve bu çabalar sonucunda karşınıza çıkan fırsatları iyi değerlendirebilirseniz siz de kendi işinizin başına geçebilir, kendi işinizin patronu olabilirsiniz. Bu duruma yüzlerce hatta binlerce örnek verebiliriz ki bu örneklerin bir çoğunu da emin olun KOSGEB hibe ve destek kredilerinden yararlananlar teşkil eder 🙂
50.000TL’ye Kadar Verilen Hibe Desteği
KOSGEB sizin durumunuzda olan girişimcilere kendi işlerini kurabilmeleri için çeşitli ödenekler sağlıyor. Kurum tarafından sağlanan Girişimcilik Destek Programı kapsamında 50.000TL’ye kadar verilen ödenekler hibe desteği kapsamında yer alıyor. İşletmenizi kurmanız yolunda ilk kuruluş desteği, ofis malzemeleri, 12 aylık işletme gideri desteği gibi konularda da Kosgeb sizi destekliyor. Yani ilk olarak bu harcamalar için ödemeyi siz yapıyorsunuz fakat sonrasında harcamalarınızı faturalandırıp KOSGEB’den 50.000 TL’ye kadar geri ödeme alabiliyorsunuz. Ayrıca, 50.000 TL’ye kadar hibe desteğinin yanı sıra faizsiz kredi desteğinden yararlanarak 100.000 TL’ye kadar destek alabilmeniz de mümkündür.
Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
KOSGEB hibe veya kredi desteği alabilmek için öncelikle bu kurumun bedelsiz olarak verdiği uygulamalı girişimcilik eğitimi almanız gerekiyor. Bu eğitim ise yaklaşık 70 saat sürüyor. Eğer ki, örgün bir üniversiteden mezunsanız ve eğitiminiz sırasında 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi aldıysanız Kosgeb bunu da kabul edip size sertifika verebiliyor. KOSGEB eğitimlerinin ne zaman ve hangi tarihlerde yapılacağına ilişkin bilgileri ise kurumun resmi internet sitesinde bulabilirsiniz…
Kosgeb İş Planı Hazırlama
Uygulamalı girişimcilik eğitiminizi tamamladıktan ve girişimcilik sertifikanızı aldıktan sonra sıra ikinci adım olan iş planı hazırlama adımına geliyor. Bu adımda kurmayı düşündüğünüz işletmeniz için bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. KOSGEB’den destek almanızı sağlayacak ve değerlendirme sürecinde önemli etkenleri arasında yer alan İş planı konusunda son derece hassas davranmalı, olabildiğince ince eleyip sık dokumalısınız.
Kosgeb Destek Başvuru Süreci
Kosgeb’ten Destek Alma aşamasının en önemli adımı olan iş planını hazırladıktan sonra destek başvurusunun, iş planı ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili KOSGEB Birimine yapılması gerekiyor. Başvurunuz, ilgili KOSGEB Birimi tarafından bilgi, belge ve şekil yönünden ön değerlendirmeye alınıyor. İlgili birim yaptığı ön değerlendirmenin ardından, iş planını kurula sunuyor.
Bu kurul, başta bütçe imkanları olmak üzere yenilikçi, katma değeri yüksek, teknoloji kullanabilme, hizmet veya ürün üretebilme gibi çeşitli kriterlerle iş planınızı değerlendiriyor. Kurul değerlendirmesinin sonucunda iş planınız kabul veya reddedilebiliyor. Sonuç olumlu yada olumsuz da dahi işletmeye veya girişimciye bildiriliyor.
KOSGEB Veritabanına Kayıt
Eğer, kurul tarafından iş planınız değerlendirilmiş ve hibe veya kredi desteğiniz onaylanmışsa KOSGEB Veri Tabanına kayıt yapması gerekiyor. Bunun için ilk olarak KOSGEB’in resmi web sitesinden E-Kobi sistemi aracılığıyla bir kullanıcı adı ve parola almanız gerekiyor. Kullanıcı adı ve parola ile sisteme giriş yaptıktan sonra burada Kobi Beyannamesini dolduruyorsunuz. Bu işlemlerin ardından mevcut evrakların asıllarını, fotokopilerini ve vergi levhasının fotokopisi ile birimin sizden talep edebileceği diğer belgeleri KOSGEB’e teslim etmeniz yeterli oluyor.
KOSGEB’e Başvurmak İçin Herhangi Bir Ücret Ödenmiyor
Yukarıda bahsettiğimiz Girişimcilik Eğitimi, İş Planı, Başvuru Sürecini ve onay sonrası Veritabanına Kayıt işlemini gerçekleştirmiş olmanızla desteklerden yararlanmaya hak kazanmış oluyorsunuz. Bunun dışında SMS veya belirsiz telefon numaralarından sizleri arayarak, KOSGEB adını kullanıp belirli bir ücret karşılında destek alabileceğinizi söyleyen şahıslara itibar etmemenizi öneririz, unutmayın KOSGEB’e başvuru yapmak ücretsizdir !..
BEN İŞ YERİ AÇMAK İSTİYORUM AMA MALAESEF PARA YOK KURSU BİTİRDİM NAKİT OLMADIGI İÇİN