Eşim Vefat Etti Banka Borçlarını Kim Ödeyecek?

Ölen kişinin kredi ve kredi kartı borcunu kim öder?, Ölen kişin banka borçları ne olur?- Eşim geçen hafta vefat etti. Çok iyi bir insandı. Ailesi için koşturup dururdu. Çalışanlarını da çok severdi. Hatta ikramiye yatırmak için kredi çekip bile yüzlerini güldürürdü yanında çalışanlarınız. Tüm mahalleli onu severdi. İşleri de fena değildi. Kazancı iyiydi anlayacağınız. Evimizi 120 ay vade ile kredi ile aldık. Ayda 2.000 TL ödemesi var.  ve 36 ay borcu kaldı.

İş yerine bir de araba almıştı. Yanılmıyorsam 48 ay vade ile aldığından, 24 ay kredi vadesi kaldı. Birde geçen bayramda işçileri sevindirmek için de ihtiyaç kredisi çekmişti. Kredi kartı desen hep onun üzerineydi ve kullanıyorduk. Şimdi bir başıma bu kadar borcun altından nasıl kalkacağım. Banka borçlarını ben mi ödemek zorundayım? yoksa bankadan otomatikman silinir mi? Lütfen içime bir su serpin. Bu borçlar ne olacak?.

VEFAT EDENİN İHTİYAÇ KREDİSİ BORCUNU NE OLUR?

Değerli okurumuz, öncelikle başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin. hayat bir şekilde devam ediyor. Öncelikle eşinizin ihtiyaç kredisi borcundan başlamak istiyorum. Kredi alırken banka görevlileri bazı ek masraflar önümüze getirirler. Bu masraflardan birisi de Hayat sigortasıdır. Şöyle söyleyeyim. Ben geçen 8 bin lira kadar bir kredi çektim ve banka görevlisi isterseniz 80 TL’ye hayat sigortası yapalım dedi. Bende elbetteki yapın dedi.

Çünkü hayat sigortası Ölüm durumlarında kişinin geride kalan ailesi için bir güvencedir. Bankaya kalan borç sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu sayede de geride kalanlar hiç bir şekilde banka borcu ile ilgilenmezler. Lakin ülkemiz de hayat sigortasını bazı bankalar zorunlu kılarken bazıları da sadece teklif ediyor. Eğer eşiniz kredi ile birlikte hayat sigortası da yaptırdıysa işiniz çok kolay ve basit. Çünkü sigorta şirketi sizi bu borçtan kurtaracaktır. Yok eğer sigorta yaptırmadıysa sizlerin ödemesi gerekiyor bu borcu.

ÖLEN KİŞİNİN TAŞIT KREDİSİ BORCUNU KİM ÖDER?

Eşiniz birde taşıt kredisi çekmişti. Ülkemizde çok fazla trafik kazanı yapılıyor. Haliyle de ölüm olayları da ciddi sayılara ulaşabiliyor. Bankalarda tutup da 50 bin lirasını çöpe atmak istemediği için hayat sigortasını zorunlu kılıyor. Hayat sigortası yapıldığı için de eşinizin kredi borcu hayat sigortası tarafından bankaya ödeniyor. Şimdiye kadar ödediği taksitlerde size geri verilir. Bazı zaman banka arabaya el koymaya çalışabilir, hemen avukata danışın böyle bir durumda.

ÖLEN KİŞİNİN KONUT KREDİSİ BORCUNU KİM ÖDER?

Çok eskilerde Konut kredilerinde hayat sigortası zorunlu değildi. Ama şimdilerde hayat sigortası yaptırılması isteniyor. Büyük ihtimalle de eşiniz hayat sigortası yapmıştır diye düşünüyoruz. Bankalarda kendini riske atmak istemez, kredi çeken kişide. Bu açıdan hayat sigortası yaptırılır. Vefat durumunda da ölen kişinin kalan borcu bankaya ödenir. Eşinizin şimdiye kadar ödediği borçta size geri ödenir. Hem eviniz olur, hemde yüklü bir miktarda para elinize geçer.

VEFAT EDENİN KREDİ KARTI BORCUNU NE OLUR?

Şimdi sıra kredi kartına geldi. Eğer kredi kartı borcu varsa bunun bankaya ödenmesi gerekir. Çünkü kredi kartlarında hayat sigortası falan olmaz. Şimdilerde yeni yeni bir kaç bankada kredi kartı hayat sigortası yapılmaya başlandı ama bunu pek fazla kimse bilmez ve insanlarda yanaşmak istemez işin doğrusu. Dolayısıyla kalan borç mirasçılar tarından ödenmelidir.

REDDİ MİRAS HAKKI

Vefat edenin mirası da borcuda mirasçılarına kalır. Böyle bir durumda da borcunu dilerseniz ödemek zorunda değilsiniz. Reddi miras hakkınız vardır. Ama bu hakkı kullanırsanız, size kalacak olan tüm maldan ve mülkten de feragat etmek zorundasınız. Bunun için hukuki destek almanız gerekiyor.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.