Kara Liste Nedir ? Kara Listeden Nasıl Çıkılır ?

Kara Liste, kara listeye nasıl girilir? Kara listeden nasıl kurtulunur? Kara listeden ne zaman ve nasıl çıkarım? Kara listeden çıkmak- Çok çok önemli bir konu ile karşınızdayız. Bu yazımızın muhattabı milyonlarca vatandaşımız. Çünkü ekonomi hayatımızın en önemli konu. Dolayısıyla ekonomimizi de yakından ilgilendiren bir durum. hepimiz kredi kullanıyoruz. Özellikle esnaf ve KOBi’ler çok daha fazla kredi kullanıyorlar. mecburen işlerin yürümesi için.

Ardından da işlerin kötü gidişatından dolayı kredi borçları ödenemiyor. Aynı şekilde normal vatandaşlar da kredi çekip duruyorlar. Planlama yapılmadan çekilen krediler de ödenemiyor. Birde Kredi kartları var. Büyük bir çoğunluğumuz da bilinçsiz bir şekilde kredi kartı harcaması yapıyor. Ardından da 3 -4 kredi kartı ful doluyor. Sonrasında da ne yapacağız ne edeceğiz diye düşünüyoruz.

KARA LİSTEYE GİRİŞİN ADIMLARI

Bir aç ayda ödemelerimizi zar zor yetiştiriyoruz ama olacak gibi değil. Sonra bir ay kredi kartı ve kredi ödemeleri yapılamıyor. Bu aşamada banka size faiz uygulama cezası veriyor. Birde kredi notunuz biraz aşağı iniyor. 2. ayda ise borcunuz hem iki aylık birikiyor hemde faizi ile birlikte karşınıza çıkıyor. Birde Kredi notunuz oldukça aşağılara iniyor. Son olarak 3. ay yani 90 gün karşınıza geliyor. Tabi bu süre içerisinde bankadan durmadan aranıp borcunuzu ödemeniz gerektiği sizlere bildiriliyor.

3. ayda da borcunu ödemediğiniz takdirde artık banka sizden bıkıyor. Yeter artık diyor ve avukatına yada anlaşmalı olduğu avukata isminizi veriyor. Bu aşamada artık kırmızı kalemde yemiş oluyorsunuz. Şimdi avukat kendi hünerlerini gösteriyor. Haciz, icra ne varsa karşılaşıyorsunuz. Bankanın bu konuda affı yok. Nitekim de gerekirse arabanızı yada evinizi satışa çıkararak, size verdiği parayı elde ediyor. Sizi de Bir paçavra gibi Kara listeye yolluyor.

KARA LİSTE KİM TARAFINDAN TUTULUYOR?

Eskiden kara liste Merkez bankası tarafından tutuluyordu. Hatta şuan bazı güncel haberlerde dahi kara liste sorgulamasının Merkez Bankasından yapıldığına dair bilgiler paylaşılıyor. ama bu gerçeği yansıtmıyor. Artık Kara Listeyi yani kredi risk durumunuzu Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tutuyor. Dolayısıyla sizlerde riskmerkezi.org/tr linkini kullanarak kredi sicilinizi nasıl sorgulayacağınızı öğrenebilirsiniz.

KARA LİSTEDEN NE ZAMAN ÇIKILIR? NE ZAMAN KREDİ ALABİLİRİZ?

Kara Listeden çıkmak hemen öyle kolay olmuyor. Bunun için öncelikle bankaya olan borçlarınızı ödemeniz gerekiyor. Ardından 5 yıl süre ile kara listede misafir oluyorsunuz. Bu listeden çıkamıyorsunuz anlayacağınız. 5 yılın sonunda ancak siciliniz temizleniyor ama yine de kredi alamıyorsunuz. Çünkü bu defa da kredi notunuz peşinizi bırakmıyor. Kredi notunuzu artırmak için de 1 yıl kadar uğraşmanız gerekiyor.

Arzu ederseniz Kredi Notu Nasıl Artırılır? konulu yazımıza BURADAN ulaşabilir ve çok önemli tüyolar elde edebilirsiniz. Belirttiğimiz hususları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

SİCİL AFFI ÇIKTI YARARLANABİLİRSİNİZ

Sevili okurlarımız 27 Ocak 2017 tarihinde sicil affı yürürlüğe girdi. Tabi bu sicil affının bir de tarihi ve detayları var. Sizlerde kaçırmadan sicil affından yararlanabilir ve 5 yıl bu listede kalma belasından kurtulabilirsiniz. Kara Liste Sicil Detayları için BU linki kullanabilir ve ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz. Yazımızda tüm detaylara ve ayrıntılara değinmeye çalıştık.

BORÇLARIMI ÖDEMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUM KARA LİSTEYE GİRMEMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Arkadaşlar öncelikle borçlarınızı ödemekte zorluk çekiyorsanız bir dakika bile beklemeden bankanız ile iletişime geçerek 3 ay erteleme alın. Yada borçlarınızı yeniden yapılandırın. Bunlardan çözüm alamadıysanız hemen borç transfer kredisini düşünün. Zira ihtiyaç kredisi borçlarınızı ve kredi kartı borçlarınızı 9 ay ile 48 aya kadar vadelendiren bankalar bulabilirsiniz. Konut kredisinde ise 120 aya kadar vade yapılabiliyor.

Bunlarda olmadıysa arkadaşlar arabanızı yada arsanızı, yada evinizi yada dükkanınızı satmanız gerekiyor. Vakit varken bunları değerinde hatta üstünde satabilirsiniz. Yoksa banka 100 bin lira değerindeki evi 75 bine satar ve alacağını tahsil ettikten sonra elinize de 3 kuruş sayar. Olan sizin kredi sicilinize olur. Tabi birde evinize.

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.