Kendi İşinin Patronu Olmak İsteyenler İçin Kosgeb
Hemen herkesin hayalidir kendi işinin patronu olmak, hayalini kurduğu, ideali olan işin başına geçmek. Ancak insanlar, başta maddi, ardından manevi sebepler ile hayallerini gerçekleştiremiyor veya bilinmeyen bir tarihe erteliyor. Hatta insanların hayalinde ki işi kurmak için para arayışı yerli ve yabancı bir çok filme traji komik bir şekilde konu oluyor. Aslında biraz sermayesi olan veya belirli bir projesi olan insanların bu tür hayallerini gerçekleştirmeleri hiç de zor değil, sadece biraz araştırma yapmak yeterli. Zira ülkemizde KOSGEB gibi bir kurum var ve bu kurum son yıllarda bir çok insanın hayaleni gerçekleştirerek kendi işinin patronu olmasını sağladı.
Kosgeb nedir veya Kosgebden nasıl kredi alınır gibi bir arama yaparak acilkrediler.com’un bu sayfasına giriş yaptıysanız muhtemelen sizinde kendi işinizi kurmak gibi ulaşılamaz olduğunu düşündüğünüz br hayaliniz var. O hale bizlerde bu hayalinizi gerçekleştirmek adına gelin sizleri Kosgeb hakkında biraz bilgilendirelim ne dersiniz ?..
Kosgeb Nedir, Ne İşe Yarar ?
Açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak geçen Kosgeb ülkemizin kalkınmaya başladığı 80’li yılların sonundan itibaren düşünülen ve 1990 yılında 3624 sayılı kanun ile yasalaşarak hayata geçirilen bir kurumdur. Asli görevi devlet teşvik ve desteklerini işletmelere ulaştırmak olan kurum, KOBİ’lerin mevcut işlerini büyütmeleri için geri ödemesiz (hibe) ve kredi olarak alacağı destekleri sağlamakla birlikte, yeni girişimcilerede Kosgeb şartlarına göre geri ödemesiz krediler sunmaktadır.
Kosgeb’in temel hedefi yeni işletmelerin açılmasını teşvik etmek ve girişimciyi gerek eğitimsel, gerekse mali anlamda desteklemektir. Ülke ekonomisine bu şekilde dolaylı destek sağlayan Kosgeb’in verdiği destekler arasında; kredi faiz desteği, işbirliği güç birliği destek programı, Ar-ge, genel destek programı, tematik proje destek programı, KOBİ proje destek programı hizmetleri yer almaktadır. Kısacası KOSGEB ticari girişimcilere devlet eli ile katkı sunarak destekleyen bir kamu kurumudur.
Kosgeb Kredilerinin Kaynağı Nereden Geliyor ?
Tabi bunca küçük ve orta ölçekli işletmeye ve yeni girişimciye, gerek hibe olarak, gerekse geri ödemeli faizsiz kredi veren bu kurumun rakamlara devasa boyutlara ulaşan bu kredileri nasıl ve nereden verdiğini bir çoğunuz merak ediyor, ”bu değirmenin suyu nereden geliyor?”gibi bir soru aklınıza takılıyordur. Efendim, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde vazifesini ifa eden Kosgeb’in ana gelirleri ülkemizde bir çok kurumun olduğu gibi tabi ki vergilerdir. Kurumun 1990 yılında ki kuruluşunun ardından ilk gelir kaynağı olarak akaryakıt vergilerinin içine Kosgeb fonu konulmasıyla sağlanmıştır.
Kosgeb’in Desteklediği Sektörler
Ekonomiye hareket katacak girişimci ruhların ve büyüme isteği içerisinde ki küçük ve orta ölçekli işletmelerin giderlerinin bir bölümünün devletin uhdesinden giderilmesini sağlayan Kosgeb hakkında en çok merak edilenlerden biri de kurumun hangi sektörleri desteklediğidir. İlk kuruluş yıllarında sadece imalat sanayini destekleyen Kosgeb, aradan geçen yıllar içerisinde artan taleplere duyarsız kalmayarak, bu gün başta inşaat sektörü ve imalat sanayi olmak üzere 13 sektöre farklı konularda destek sunmaktadır.
Bu sektörler, İmalat, İnşaat, Madencilik Ve Taş Ocakçılığı, Elektrik, Gaz, Buhar Ve İklimlendirme Üretimi Ve Dağıtımı, Su Temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi Ve İyileştirme Faaliyetleri, Toptan Ve Perakende Ticaret; Motorlu Kara Taşıtlarının Ve Motosikletlerin Onarımı, Ulaştırma Ve Depolama, Konaklama Ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri, Bilgi Ve İletişim, Mesleki, Bilimsel Ve Teknik Faaliyetler, İdari Ve Destek Hizmet Faaliyetleri, Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence Ve Spor, Diğer Hizmet Faaliyetleri kategorilerinde toplanmıştır.